2014. augusztus 16., szombat

Sunshine State azon belül Miami


A mai cikkem Floridáról fog szólni a nagy kedvencemről. Azt hiszem ez egy olyan hely, amiről órákat tudnék mesélni de most csak egy rövid kis uti kalauzt hozok nektek. Nem is húzom az időt, ugorjunk is bele!
Miami Panamától csak két és fél órára van, ezért szerencsére sűrűn van szerencsém meglátogatni. Most első látogatásunkat szeretném közkincsé tétetni, ami nektek is hasznos lehet ha ide szeretnétek utazni.
Tehát miután leszálltunk a repülőről a szállás foglalás és kocsi bérlés után azonnal mentünk világot látni. Kocsival át kellet mennünk Fort Lauderbelből Miamiba (mivel a reptér Fort Lauderdélben van)...az oda vezető út nem túl hosszú viszont Miami belvárosa egyszerűen lenyűgőző. Olyan tiszta a város, hogy egy csikket se látsz szinte se merre se. Ez Panama után igen nagy különbség :)
Tele a város torony házakkal ami előtt szökőkutak csobognak. Aztán olyan villák, amihez tartozik egy jacht is, ami a saját kertjében parkol. Kisebb és nagyobb üzletekkel, amiken nagyrészt kubaiak dolgoznak. A spanyol nyelv itt szinte az első, szerintem ide az is bőven elegendő. Annyi tiszta és ápolt tengerpart amennyit csak akarsz, fizetős vagy nem fizetős, vagy 5 percre a Downtowntól vagy két órára, amit csak kívánhatsz magadnak. Egyszóval nagyon jó kis hely :) 
Érdemes itt megemlítenem a kubai negyedet, ami tulajdonképp Miami legbelsőbb részén található. Egyébként több mint kétmillió kubai él errefelé. Ha ide jössz azért csak óvatosan, mert talán ez a legveszélyesebb része a városnak. Viszont van kubai piaci is amit véleményem szerint  érdemes megnézni ha még nem voltál Kubában. Én már voltam, ezért most ezt nem néztem meg, a valódi az igazi! Ami rossz résznek tekinthető még az Overtown..ide viszont bekocsikáztunk. Kíváncsi voltam. Fura volt mert látszik, hogy nem jó környéken jársz de mégis tisztaság és rendnek látszó fegyelem van az utcákon. A kocsink előtt egy hátán valami bútort cipelő fekete emberke baktat át, de én abszolult nem féltem.. ezt nem lehet össze hasonlítani a panamai szegény negyeddel, ahol kosz és szennyvíz tombol az utcákon és a bűz elviselhetetlen.
Első utunk a Vizcaya Múzeum volt. Senki ne hagyja ki ha ide jön! Itt el tudsz tölteni akár egy napot is. Tulajdonképp egy 19. században épült kastélyról van szó, aminek több tucatnyi szobája van berendezve különböző stílusban. Van reneszánsz szoba,barokk szoba...stb. Tartozik hozzá egy csodás botanikus kert ahonnan természetesen kilátás nyílik a tengerre.

 A másik kedvencem a Miami Seaquarium. Tele cuki állatokkal és napi négy élő showal. Talán
amit kiemelnék az a gyilkos bálnával való show...ha elöl ülsz számíts rá hogy tiszta víz leszel :)
És itt tükrözi magát igazán, hogy milyenek is ezek az amerikaiak. Mindig mindenből viccet csinálnak és úgy tesznek mintha minden mindig a legnagyobb rendben lenne. Akkora showt tudnak csinálni az állatokkal is akár, és úgy csalják ki az emberekből a pénzt(jó értelemben véve), hogy szinte hihetetlen. Kicsit irigylem tőlük ezt a felületes jókedvet.
Nem akarom megint azt írni, hogy kedvencem, pedig az Ocean Drive az tényleg nagy kedvencem. Miami belvárosában van és itt aztán az Art Deco stílusú házaktól a Versace házáig mindent megtalálsz. De ha itt akarod eltöltetni a napod nem árt ha anyagilag is felkészülsz mert nem ritka a harminc dolláros koktél sem. Miami beach ezzel szemben található...mit mondhatnék...fehér homok és égszínkék tenger... tele menő emberekkel..Hahahaa De tényleg, hiszen a parkolás már magában véve sem olcsó, olyan 15 dollár óránként átlagban. Aztán azt is vedd figyelembe, hogy bármikor összefuthatsz akár Madonnával is. Nem véletlen mondják Miami egyik részére, pontosabban Bal Harbor, hogy ott laknak a gazdagok és szépek. És tényleg...volt szerencsém látni :) Maga a csoda!
De a legnagyobb kalandunk azt hiszem az a Key Largotól - Key Westig tartó utunk volt. Több mint  száz kilométeren keresztül mész át a kis szigeteken, amiket csak egy autópályával kötöttek össze. Key West meg csak 90 mérföldre található Kubától. Az úton rengeteg kis üzlet, hotel, motel,benzinkút és Tiki Bár azaz étterem található. A egyikben mi is benyomtunk egy nagy hambit krumplival miközben szólt az amerikai country zene. Key West pici de nagyon szép kis sziget, tele lázadó amerikai fiatalokkal, akik azt hiszik Övék a világ. Hemingwaynek is volt itt egy háza, ő is tudta, hogy hova építsen.
A Key Westi túránk után nem lehetett kihagyni az amerikai autó kiállítást. Ha azt hiszitek,hogy ez egy rövid program akkor azt kell mondjam nektek, hogy nem jártatok még Amerikában. Itt  mindenki mindenből Óriási üzletet csinál. Ez a kiállítás is az. Egészen a miniatűr 100 évvel ezelőtti kocsiktól megtalálod Batman filmbeli kocsijának reprodukcióját. Miközben bolyongsz teremről teremre, szól az amerikai country zene és még 80-as évekbeli bárt is fellelhetsz, ahol áttudod érezni a 80-as évek ízét. Azt hiszem, lenne nekünk is mit tanulni Amerikától, például megbecsülni a dolgainkat és nem lerombolni hanem díszpáholyt állítani neki és mutogatni mindenkinek és ami a legfontosabb büszkének lenni!!! Pedig mindenki butának tartja őket, ebben talán van is valami, mert iszonyú felületesek és elhisznek mindent, de mégis van Büszkeségük ami egy magyar emberből hiányzik. Büszkék arra, hogy amerikaiak!
Talán utolsóként említem, de érdemes szintén megnézni, ha valaki több időt tud itt tölteni a Korall kastélyt. Miamitól olyan 70 kilométerre van. Olyan kövekből készült, mint Stonehenge. A készítője egy szerelmes férfi volt, aki 27 éven keresztül faragta ki múzsájának a kastélyt. Több részből tevődik össze. Például szív asztal vagy olvasó ágy, szökőkút és még rengeteg kifaragott tárgy. Készítésének titkát a sírba vitte, hiszen teljesen egyedül dolgozott ezen az ajándéknak szánt kastélyon, amihez több mázsa követ hozatott. A kastély befejezetlenül maradt és a szerelem soha nem teljesült be. De a látvány valóban egyedi.
Talán mindent nem is lehet leírni erről a csodálatos helyről de egy valami megfogalmazódott bennem Miamival kapcsolatban. Ez tényleg egy olyan hely ahol megvan minden ahhoz, hogy teljes és boldog életet élhessél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése