2015. április 22., szerda

A blogolásról avagy "Oravecz Nóra" jelenség


Jó pár hónappal ezelőtt találtam rá Nóra blogjára, szándékosan nem írom ki a nevét..túl hosszú és bonyolult leírni. Bonyolultabb mint maga az a blog amit Ő saját maga ír. Eddig nem írtam kritikát senki blogjáról, legfőképp azért mert az én blogom merőben eltér Nóráétól is. De emellett nem tudok elmenni...Olvasgattam, olvasgattam és egyre kíváncsibb voltam arra, hogy mitől van több tízezer követője és milyen alapon adják ki a könyveit. Számomra érthetetlen módon olyan celebek olvassák, mint Hajdú Péter, bár sok észt őbelőle sem néztem ki és folyatnám Liptai Klaudiával a névsort és még ki tudja hogy még kik...
Visszatérve Péterre, csakhogy legyem egy storym róla is ha már ilyen kibeszélősre sikerült ez a cikkem. Ugyanarra a  benzinkútra jártunk tankolni és ott gyakori vendég volt reggelenként, ahol már korán reggel drága anorexiás barátnőjével együtt a reggeli Blikk címlapjait bújta, olyan kíváncsisággal a tekintetében, hogy vajon benne van-e mert ha nem, de csakis  akkor nem vette meg!!! ;)  De ennyit róluk. Ez a bejegyzés nem róluk szól, mégha azt is hiszik, hogy minden körülöttük forog.
Ugorjunk Nórára, azt gondolom most, az hogy most én is írok róla és hogy hónapok óta ott kotorászik a gondolat a fejemben hogy írjak róla, azt bizonyítja, hogy valamit baromi jól csinál. Na de mit is? Gyakorlatilag nem sokat mert hiszen a nagy semmiről ír. Minden cikke már amennyit végig tudtam olvasni anélkül, hogy ne unjam szét magam tulajdonképp arról szól, hogy biztassa olvasóit arra, hogy ők is ugyanolyan sikeresek lehetnének mit Ő. Egy alig huszonéves lány ömleszti ki magából a legkülönbözőbb aranyköpéseket, amelyek nagy valószínűséggel nem az ő kis csöpp agyából pattannak ki. Mindeközben több újság is arról cikkezik, hogy abszolult tehetségtelen az íráshoz, de ez őt még jobban arra sarkalja, hogy még többet írjon. Kis naiv tényleg azt hiszi, hogy csakis irigységből írnak vagy mondanak az emberek negatív kritikát róla? Mert szegény azt hiszi, ő valóban azt gondolja, hogy van létjogosultsága az írásainak. Ami valamilyen formában valóban így van, na de azt hogy kik azok akik olvassák, erről nem nyitnék vitát.
Felmerek fedezni némi ellent mondást ebben az ’Oravecz Nóra’ szindrómában. Adott egy fiatal lány, akinek gyakorlatilag nulla élet tapasztalat van és ír az életről, hogy hogyan kell élni, vagy, hogy hogyan kellene sikeresnek lenni  megfűszerezve némi napi aranyköpéssel avagy jótanáccsal és adott a kész recept A Siker!! 
 Magyarán, hogyan adjuk el a semmit szépen becsomagolt díszdobozban!! Olyan mondatokkal mint  "A szeretet nem játék"; "Nincs lehetetlen, bármit elérhetsz, csak akarni kell.""Nem hagyhatod, hogy a negatív dolgok hátráltassanak" ha neki sikerült nekem is sikerülhet"..stb..stb..stb
A siker egy "Hová kurvultok csajok" című cikkével kezdődődött, amit felfoghatatlan módon egy napon belül több ezer megosztás követett.
Távol álljon tőlem, hogy magát a személyét bántsam vagy kritizáljam, mint magán ember semmi problémám vele. Hiszen egy csinos fiatal lányról beszélünk, aki gyakorlatilag baromi sikeres. Engem egy dolog aggaszt ezzel kapcsolatban, hogy hová tart ez a világ? Hol vannak a tehetségek azok az emberek akik valóban megérdemelnék a sikert? Miért van az, hogy ma Magyarországon ilyen, mint Nóra (megjegyzem még egyszer hogy nem nézem le) avagy egy Kelemen Anna de akár itt említhetném Kiszel Tündét miért érnek el sikereket? Miért van az, hogy tehetséges orvosok vagy egyetemisták hagyják el az országot vagy kipréselődnek a társadalom mocskos szélére. Avagy felakasztják magukat egy megemelkedett hitel miatt. Azt gondolom, hogy a recept valóban egyszerű és a megoldás adja magát: A látszat. Jól becsomagolt, most már jól marketingelt lány, akit felkapott a sajtó és jelenleg mindenkit az ő írásai érdekelnek a nélkül, hogy tartalmi lényege lenne az egésznek. Már csak egy valami érdekel...az utolsó gondolat. Amit egyenlőre megőrzök magamnak de ha eljön az ideje akkor mindenkinek elmondom, hogy mi is volt az?? :)))) A végére pedig mára én is hoztam egy bölcsességet nektek, hiszen ennlkül ezt a cikket nem fejezhetem be.
Minden élet a külsőségekről szól (...). Vagy jól nézel ki, és ezt kihasználva eljutsz valahová, vagy ha nem, akkor sok pénzt keresel, hogy szép emberekkel vehesd körbe magad. Senki sem akar öreg és csúnya lenni. Az élet egy kifutó.

2 megjegyzés:

  1. és még mennyien vagyunk így ezzel :-)

    Remekül megfogalmazott vélemény, gratulálok, nekem nagyon tetszett!

    Üdvözlettel: Csillámporos Agymenés (Nagy Petra)

    VálaszTörlés
  2. Kösy szépen :) Már nem tudtam magamban tartani ;)

    VálaszTörlés