2015. április 7., kedd

Kuba


Egyik kedvenc helyem Kuba. Nem mostanában voltunk arra fele, de emlékeimben mai napig élénken él. Három hetet töltöttünk el ezen a mesés helyen. Azt gondolom nem érdemes meghalni anélkül, hogy ide látogatnánk.
Mielőtt még elkezdenétek kritizálni, hogy sokba kerül, én ismerek olyan embert, aki nem él sok pénzből mégis össze tudta spórolni a rávalót és hátizsákkal végig járta az országot...

Mi nem ilyen módon voltunk ott, szerencsésnek mondhatom magam, mert alig huszonéves voltam, amikor először jártam ezen a vidéken és szebbnél szebb helyeken szállhattam meg. 
Ahol laktunk a három hét alatt az nem más volt mint Havanna, azaz Kuba fővárosa. Ez egy elképesztő hely, de vigyázz, mert vannak olyan negyedek ahol veszélyes egy fehér ember számára a belépés. Az utcán akárcsak itt Panamában árulják a banánt, ananászt, narancsot és a többi egyéb déli gyümölcsöt. Mindenhol alkudj!! Ez szabály. És vigyázz a pénztárcádra. Ha fotózol valakit ügyelj arra is, hogy pénzt kérnek érte. Ilyenkor dobj nekik egy pár centet...

A belvárosban lenyűgöző épületek vannak, régi és új állapotában. Folyamatosan újítják fel, hiszen ezek az épületek a spanyoloktól maradtak vissza. Maga Kuba arca tükrözi a régmúltat és irányt mutat a jövőbe. A helyiek boldogok és nem csinálnak mást csak élik az életüket. Dolgoznak, vagy inkább dolgozgatnak, lassan nyílik a világ számukra, de ez nem is érdekli őket. A tengerparti sétányon, azaz a Maleconon délutánra több tucat ember gyűlik össze és zenével, rummal, szivarral várják az estét. Szerelmesek, turisták, énekesek, öregek, gyerekek mind együtt boldogan a trópusi melegben...
A városban érdemes meglátogatni a piacot ami akkor még működött, tele apró csecsékkel, festményekkel. Mi ellátogattunk a Hemingway étterembe is ahol maga az Író is járt. Aztán van egy másik étterem is a város szívében ahová az összes "Celeb" ellátogat és a képeik ott díszelegnek a falon. Elég szentimentális érzés, amikor arra gondolok, hogy itt a legnagyobb színészek is megfordultak..
Az amerikai képviselet, mint olyan megint egy érdekes képe a városnak. Hiszen fényreklám megy előtte, olyan szöveggel, mint például"GYERE BE, CSAK KÉRJ EGY VIZUMOT!" De elé Fidel Castro megannyi fekete zászlót rakatott, hogy ne lásd messziről a felhívást. 

A boltokban üresség, meleg és pára, de a red bull mindenhol ott van, vagy a Cocac cola aminek nem az a neve ;) A húst hetekkel előtte kell fürkészned a boltokban ha szeretnél vásárolni, mert nincs. Egy regényt olvastam el Kubáról az itt töltött időm alatt, amiben olvastam, hogy nem ritka, hogy elhullott állatok tetemét eszik meg a helyiek emiatt nem ritkák a különböző fertőzések sem. Mi a zöldségeket fertőtlenítettük és vigyázz, mert a csapból nem lehet inni! 

A városban nagy nevezetesség a rum múzeum, itt végig követheted, hogy hogyan készül a híres Havanna Club. A nézelődés közben pedig becsületesen be lehet rúgni, hiszen kapsz kóstolót is bőven!

Nagy kedvencem volt és életem egy meghatározó élménye a Tropicana Disco. Kettő van belőle egyik a fővárosban a másik pedig Varaderóban. Mi a fővárosiban voltunk, a belépő nem olcsó, több száz dollár is lehet, de az élmény megfizethetetlen. Több órás műsor a szabadban, kivilágított pálmafákkal.. táncosok, művészek, lélegzet elállítóan csinos lányok és fiuk mind a te kedvedben akarnak járni.
A városból kivezető utakon azaz autópályákon jutsz el Varaderóba vagy akár Trinidadba. Mi mindkét helyen voltunk egy- egy hétvégét, all inclusive szállodában. Az autópályán vigyázz, mert akár szamár is átsétálhat rajta, de ha kedved szottyan, megállhatsz uzsonnázni is!
Varadero csodás, mesés, hihetetlenül gyönyörű hely maga a paradicsom. Égszínkék tenger, fehér homok és napsütés. A szállodák maximálisan szolgálnak ki. Mi a Meliában szálltunk meg egy tengerparti bungalowban ami életem egy másik csodás élménye volt és amíg élek nem felejtem el. Az ágyamból látom a tengert szinte a lábamat mossa...
Trinidad is nagyon szép hely, bár Varaderót nem éri utol de számomra ez is egy kedves kis hely volt. A kisvárosok amiken keresztül mész, hűen tükrözik a spanyol időket és persze e a mérhetetlen szegénységet. Mi megálltunk egy városban, mert ugye a szállodai étel után sajnos egy apróbb hasmenést kaptam, de sajnos nyilvános Wc az nem volt. Az egyik házba kéredzkedtem be pénzért, de a wc sajnos nem volt kimosva enyhén szólva és a szabadban kellett elvégeznem a dolgomat.
Trinidad mellet a krokodil farm tekinthető meg amit semmiképp nem szabad kihagyni!  

Jártunk Vinalesben is. A világörökség egy része, csodálatos tanúhegyekkel, belsejében egy étterem működik. Az étel nem rossz bár én a válogatósabbak közé tartozom. Ezért mondhatom inkább fogytam ez idő alatt mint híztam.
Kuba belelopta magát a szívembe és ha újra születnék azt hiszem ide szeretnék születni. Nem érdekes, hogy nincsenek luxus cikkek és szép autók csak a ternészet és a mosolygós kubaik és az alap dolgok az életehez. Életem legboldogabb három hetét töltöttem itt el a párommal és ha öreg leszek remélem lesz itt egy kis viskóm ahonnan csodálhatom a tengert...
Most pedig kattintsatok át a galériába is mert ott osztok meg veletek rengeteg képet erről a mesés helyről.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése