2015. április 6., hétfő

Mindennapi élet egy harmadik világban

Azt hiszem talán elég sok ember kíváncsi lehet egy átlagos napra itt Panamában. Nos ha én lennék az olvasó akkor biztosan tágra nyílt szemmel várnám ezt a posztot. Akkor ugorjunk is bele!
Három éve tettem be a lábamat az országba, akkor még naivan azt gondolva, hogy minden sokkal jobban fog itt működni.
Szóval első időben munka keresgéléssel teltek itt a napok, nagyobb részt párom próbált munkát vállalni , de nem sok sikerrel. Akkor nem értettük, hogy miért nem szólnak vissza sehonnan se. Ma vállalkozói szemmel már ezt is értem.
Ezért aztán sok idő telt el mire rádöbbentünk vagy elmegyünk vagy mi fogunk vállalkozni, ami külföldiek számára itt elég könnyedén megy. Egy szolgáltató céget alapítani nem nehéz ügy, ami nem igényel óriási tőkét, viszont annál nagyobb szakértelemet. 
Tehát hétköznapok  a poszt címe ugye bár. Napközben tárgyalások hada, ami eléggé másképp zajlik mint otthon. Ha nem érsz oda időben nincs gond, ha nem mész akkor sincs gond,de olyan is lehet hogy a te partnered nem ér oda...de hát miért is tenné hiszen Panamában vagy ahol mindig minden ráér. Nem stresszelünk ha épp  dugóban állunk vagy éppen lefagy a számítógép, szép kecsesen felemeled a telefont és már gyártod is a kifogásokat amit a másik oldalon levő kedves ügyfél kedvesen elfogad és még szeret is téged, hogy egyáltalán szóltál neki és nem verted át úgy mint szart a palánkon. 
Aztán nézzük csak menjünk csak tovább. Következő jó tanács türelem rózsát terem! De a rózsa valóban kinyílik csak extra lassú sebességgel. Ha azt mondják neked, hogy holnap tutira van döntés és már szerződés aláírás közelében vagytok, ne vegyél rá mérget. Ez csak annyit jelent, hogy nem landolt a kukába az ajánlatodat. De szép mosolygósan elköszönsz és vársz még egy évet :)
Térjünk át az ebéd időre...na ez is tetszeni fog! Subway gyorsétterem, na már ha ezt gyorsnak lehet itt mondani, de  a többihez képest mondjuk az. Külön pakolnak mindent a szenyódba, igaz háromszor kell elismételnem,hogy mit szeretnék mert már előre tudom, hogy  a ruhába öltözött majom leszármazott nem fogja érteni, aztán mosolygósan várom az ételem. Amiből a végén a kicsomagolásnál rádöbbenek hogy hiányzik belőle a saláta, mert azt kifelejtette!!
Levezetésként nézzünk egy kis kocsi szervizt. Elvittük az autónkat a helyi kis szerelőhöz, nincs egy extra autónk. Egy kis gyertya csere és már mennénk is...de csak mennénk mert a 25 dolláros szervizből egy leégett komputer lett a végeredmény ami saját kontónkra kellett elszállíttatni hazáig. Ahova kijött egy kis szerelő brigád, hogy megoldja a helyzetet kemény 150 dollárt de nem sikerült, az eredmény három hét kocsi nélkül. Jelenleg a harmadik szerelőnél van a komputer aki további 350 dollárért ígéri a javítást amit persze hiszek ha látok. De hát így szép az élet itt Panamában. 
Nézzük csak tovább . Bankoljunk kicsit!!  Haha…ez már tényleg vicces. A bankkártyánkat az egyik pillanatról a másikra letiltották mert állítólag tiltott helyen fizettünk vele. A szitu elég kellemetlen mikor tájékoztatás nélkül történik és ott állsz a közértben csak egy darab bankkártyával a kezedben. Képzeljétek velünk pont ez történt. Végeredmény:  lassan három hónapja a harmadik kártya cserén vagyunk túl és valamiért azóta sem működik az a fránya online fizetés a kártyán. Megoldás: egy másik Bank!! De sajnos ott is panamaiak dolgoznak, tehát nincs megoldás csak bámulom  a plafont és lassan beleőrülök.
Most már biztosan nem hisztek nekem, de valóban igaz minden szó amit leírok és  ez nem csak velünk történik így, nyugi nem vagyunk elátkozva csak annyi hogy harmadik világban élünk azaz Panamában.
Akkor nézzük, hogyan működik a telefon. Sehogy legfőképp. Hiszen a roaming szolgáltatást hiába fizettük be, valamiért nem volt aktív csak egy percre. Az érdekesség, hogy a pénz a kártyáról viszont eltűnt amit lassan fél éve vizsgálnak. Eredmény: néhány ősz hajszál megjelenése úgy homlok tájékéban…
A végeredmény egy harmadik világ ami fejlődik ahol nagyon gyorsan tudsz fejlődni, egy kell hozzá baromi sok türelem!!! Mert itt olyan dogok történnek amire az ember tényleg nem számít. Az hogy napi szinten nem működik a net, vagy nincs víz vagy éppen kikapcsolják az áramot vagy elfogy a boltból a répa és nem tudják mikor lesz, ezek teljesen normális dolgok. A  helyiek meg mindenen csak mosolyognak és azt mondják nyugi minden rendbe jön holnapra! De tényleg minden minden rendbe jön csak győzd kivárni. Valahol irigylem őket, mert semmivel nem foglalkoznak, minden történik ahogy történik hiszen holnap új nap van!


3 megjegyzés:

 1. Kedves Rebeka!
  Nagyon élvezem a blogod olvasását! Tetszik az őszinteséged és a bámulatos fotós beszámolóid! Jól látod az itthoni helyzetet is...
  Szeretném megköszönni, hogy elindítottad ezt a blogot, nagyon sok mindenben segítségünkre szolgál, olyannyira, hogy már a férjemnek is megszellőztettem Panamát, mint új életcélt.Remélem mihamarabb olvashatjuk a folytatást is! ;)
  Szép napot! Évi

  VálaszTörlés
 2. Kedves Éva,
  Köszönöm dícsérő szavaid, nagyon jól esik ha tetszik amit írok bááááár..... ezen cikkem alatt nem éppen azt várnám, hogy valaki ide akarnak költözni...;)
  Minden jót nektek :)))

  VálaszTörlés
 3. Ajaj ne legy merges! S senki sem majom, a Subway-ben ra szokas mutatni arra, amit szeretnel, nem csak Panamaban, s mindegyikben egyenkent pakoljak a dolgot a szenvicsbe.

  VálaszTörlés