2015. június 28., vasárnap

Vasárnapi kirándulás


A mai hétvége nyugis volt a két elmúlt hétvégék után, hiszen egyik hétvégén esküvő a másikon pedig babaszületést ünnepeltünk. Azért, hogy most se uncsizzunk úgy döntöttünk elmegyünk egy kis kirándulásra. Egész közel lakunk a Panama- csatornához körülbelül 2 km és nem egész húsz kilométerre van egy kis étterem ami a csatorna építkezés helyén fekszik. A hely neve Gamboa Rainorest, a dzsungel közepén a Gatun tó mellett. A tóban temérdek krokodillal. 
Az étterem
Itt laktak azok az emberek akik több mint száz éve azaz 1879-ben elkezdték építeni a csatornát. Vagyis csak kezdték mert ugye Ők voltak a franciák...akik gőgősen azt hitték a Szuezi- csatorna után ez gyerek játék lesz. Hát nem az volt...nem számoltak a helyi adottságokkal.
A távolban egy kroki úszik...keressétek!!
Ahogy elkezdték írtani a dzsungelt, azonnal jöttek a megbetegedések, a sárgaláz, dengue láz, malária...és a munkások hullottak mint a legyek. 22000 ember vesztette életét a több évtizeden keresztül tartó építkezésben, amit aztán az amerikaiak átvettek 1901- ben és sikerre vittek. Erről egyébként bővebben is írok egy másik bejegyzésemben.

Az érdekesség hogy megnéztük hol is éltek ezek az emberek. Egy egész kis várost építettetek fel az amerikaiak amit mára senki sem lakik...egy-egy házban vannak lakók de inkább hasonlít egy kísértet városra ez a gyönyörű hely ami szebb időket is megélt már.

Ezek a házak felvannak újitva de nem látok lakókat :(
Aztán elmentünk a közelben fekvő francia temetőbe ahol az építkezés alatt elhunyt emberek sírjai vannak. Sajnos vannak gyerek sírok és rengeteg fejfa de csak számmal megjelölve. Egy-egy sír mellett van némi név, de az idő vasfoga nyomott hagyott és alig-alig olvashatóak...
Valami menő- manó sírja lehet mert még körbe is van kerítve - talán egy mérnők

A behurcolt munkásoknak  a saját országaik által létrehozott emlékmű
Kicsi mérges is lettem, mert a panamaiak nagyon büszkék hogy a csatorna száz százalékban panamai és Ők a csatornás nép és a világ szíve és ezeket óriás transzparensekkel hirdetik. Ezekkel tömik a nép fejét, akik elhiszik, hogy nélkülük nem lenne tengeri kereskedelem. Ami egy faszság már ne haragudjon a világ. Az igazság az, hogy ha nem jönnek ide az amerikaiak Ők mai napig egy szál klód gatyában ugrálnának a dzsungel közepén és nem hogy csatornájuk de egy normális épületük nem lenne ....és mérges lettem mert több mint 20000 ember vesztette itt el életét aminek egy normális műemléket nem tudtak emelni a helyiek még a füvet sem tudják lenyírni ott ahol ezek a szerencsétlenek fekszenek.
Franciák által létrehozzott emlékmű 
Szóval itt voltunk ma és mellékelek is néhány képet nektek!
Sziasztok! Ja, egy jó hír végezetül, a következő cikkem Columbiáról fog szólni mert nemsoká oda megyünk nyaralni tehát nemsokára sok-sok kép, videó és beszámoló egyenesen Bogotából!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése